We noticed that you may be viewing lithuania.4life.com from a different country. To get the best experience we suggest double checking that you're on the website closest to you.
  • Renginį veda
  • Angela Bertone
  • Gaukite didmenines kainas
  • Daugiau nei 20 % nuolaidos jums!
  • Nemokamas siuntimas su užsakymais nuo 125 EUR. Žiūrėkite siuntimo sąlygas.

Kaip pagerinti produktyvumą

Kaip pagerinti produktyvumą
Kopijuoti URL

Kultūriškai esame išmokyti, kad visada, kad ir ką bedarytume, privalome būti produktyvūs: darbe, užsiimdami sportu, leisdami laisvalaikį, atlikdami namų ruošos darbus, būdami su šeimos nariais ar gyvenime veikdami bet ką kitą.

Tačiau kas yra produktyvumas?

Jei pažvelgtume į apibrėžtį, produktyvumas – tai gebėjimas kažką gaminti arba būti naudingiems. Kalbant apskritai, galėtume sakyti, kad produktyvumas – tai sugebėjimas veikti efektyviai, kad ir kuo užsiimtume.

Tačiau atsargiai! Produktyvumo nederėtų painioti su ilgiau trunkančia darbo diena. Energiją, kurią panaudojame kasdienėms užduotims, privalome taupyti ir, visų pirma, puikiai žinoti, kad, jei norime pagerinti produktyvumą, privalome savo protui ir kūnui kasdien suteikti pakankamai poilsio.

Patarimai, kaip padidinti produktyvumą

Produktyvumas gali svyruoti dėl įvairių faktorių, tokių kaip žmogaus amžius, jo atliekama veikla ar net asmenybės pobūdis. Tačiau, kalbant apskritai, galimi keli patarimai, kaip produktyvumą padidinti:

· Dienos planavimas
· Mokymasis veikti organizuočiau
· Tikslų užsibrėžimas
· Susitelkimas tik į kelias užduotis
· Švaros ir tvarkos palaikymas
· Produktyvumo treniravimas

Yra ir kiti veiksniai, susiję su mūsų įpročiais, kurie tiesiogiai paveikia produktyvumą:

· Pakankamas fizinės ir protinės energijos kiekis
· Pertraukėlės tarp užduočių
· Geras miegas
· Sveika mityba
· Fizinė mankšta
· Pozityvus požiūris ir galvosena

Mityba ir produktyvumas

Galimybės pagerinti produktyvumą priklauso nuo kelių faktorių. Jau žinome, kad vienas iš šių faktorių yra sveika mityba. Todėl pažvelkime į maisto medžiagas, kurios gali būti itin svarbios, jei norime padidinti asmeninį produktyvumą:

B grupės vitaminai

Kai kurie B grupės vitaminai (vitaminas B6, vitaminas B12, biotinas) prisideda prie normalios energijos apykaitos arba, kitaip tariant, galimybės pasisavinti su maistu gaunamą energiją.

Magnis padeda normaliai funkcionuoti nervų sistemai ir mažina nuovargį.

Omega 3 riebalų rūgštys

Dokozaheksaeno rūgštis (DHR) padeda palaikyti normalią smegenų funkciją*.

Tam tikri augaliniai komponentai

Taip pat yra tam tikri augaliniai komponentai, galintys tapti didžiuliais pagalbininkais siekiant produktyvumo:

Adaptogenai (1): natūralios augalinės medžiagos, galinčios reguliuoti organizmo funkcijas ir stiprinti streso paveiktas organų sistemas. Štai keli pavyzdžiai: rapontikų (Rhaponticum carthamoides) šaknų ekstraktas, citrinvyčių (Schisandra chinensis) vaisių ekstraktas, migdomųjų vitanijų (Withania somnífera) šaknų ekstraktas, Rhodiola rosea ir pan.
Mėlynžiedės taškuonės (Bacopa monnieri (L.) Pennell) gali padėti koncentracijai ir atminčiai (2), o dviskiaučių ginkmedžių (Ginkgo biloba L.) lapų ekstraktas padeda palaikyti geras pažintines (arba kognityvines) funkcijas (3).
• Tyrimai rodo, kad kai kurie bioaktyvieji laukinių žaliųjų avižų (Avena sativa) komponentai, tokie kaip flavonoidai ir saponinai, gali pagerinti pažintinius gebėjimus (4).

Tad ar galime produktyvumą iš tiesų pagerinti?

Neabejotina yra tai, kad jei norime turėti laiko viskam – mėgautis akimirkomis su šeima, draugais, laisvalaikiu ir net darbu – turime būti efektyvesni.

Planavimas, organizavimas, streso valdymas ir sveiki įpročiai, tokie kaip gerai subalansuota mityba, yra puikūs ir lengvai pasiekiami įrankiai, galintys padėti mums atskleisti visą savo potencialą.


(1) Apibrėžtis pagal SEFIT (Ispanijos fitoterapijos draugiją).
(2) EFSA-Q-2008-4701 – ID 3986
(3) EFSA-Q-2008-4487 – ID 3768
(4) Kennedy DO, Jackson PA, Forster J, Khan J, Grothe T, Perrinjaquet-Moccetti T, Haskell-Ramsay CF. Acute effects of a wild green-oat (Avena sativa) extract on cognitive function in middle-aged adults: A double-blind, placebo-controlled, within-subjects trial. Nutr Neurosci. 2017 Feb;20(2):135-151. doi: 10.1080/1028415X.2015.1101304. Epub 2015 Nov 30. PMID: 26618715.

*Teigiamas efektas pasiekiamas kasdien suvartojant po 250 mg DHR.