We noticed that you may be viewing lithuania.4life.com from a different country. To get the best experience we suggest double checking that you're on the website closest to you.

Medžiagų apykaita: kiek ji svarbi?

Medžiagų apykaita: kiek ji svarbi?
Kopijuoti URL

Parašė: Marian Alonso-Cortés (dietologė ir mitybos specialistė)


Sąvoka „medžiagų apykaita“ visada susilaukdavo daug dėmesio. Yra daug su ja susijusių klausimų, dažnai ji atrodo paslaptinga. Taip pat dažnai pasitaiko įvairūs su ja susiję teiginiai, tokie kaip:

„Mano medžiagų apykaita pasikeitė“

„Dėl to kalta mano medžiagų apykaita“

„Ar savo medžiagų apykaitą galiu pakeisti?“

Kas yra medžiagų apykaita (arba metabolizmas) ir kodėl svarbu žinoti, kaip mūsų organizmuose ji vyksta?

Visos transformacijos, kurios mūsų organizmuose atliekamos su mūsų suvalgytu maistu ir jį sudarančiomis maistinėmis medžiagomis, yra vadinamos medžiagų apykaita.

Tai reiškia, kad medžiagų apykaitą turėtume traktuoti kaip procesą:

1: maistas, kurį suvartojame, transformuojamas į maisto medžiagas.

2: organizmas maisto medžiagas absorbuoja.

3: mūsų organizmas šias maisto medžiagas paskirsto, kad jos galėtų atlikti atitinkamas pagrindines funkcijas.

Viena iš pagrindinių maisto medžiagų užduočių yra suteikti energijos (matuojamos kilokalorijomis) mūsų kūnui. Taip, kaip šią energiją vartojame, yra nepaprastai svarbu norint palaikyti tinkamą svorį.

Tai gali atrodyti paprasta:

Jei organizmas „suvalgo“ daugiau energijos (matuojamos kilokalorijomis), nei jos realiai suvartoja, tada ta energija kaupiama ir didėja jūsų svoris.

Jei organizmas „suvalgo“ mažiau energijos (matuojamos kilokalorijomis), nei jos realiai suvartoja, turime naudoti energiją iš savo rezervų ir svorį metame.

Jei organizmas „suvalgo“ tiek energijos (matuojamos kilokalorijomis), kiek jos realiai suvartoja, mūsų svoris išlieka toks pats.

Vis dėlto šios paprastos prielaidos ne visada tinka, nes yra ir daugiau faktorių: amžius, vartojami vaistai, absorbavimo problemos, hormonų pokyčiai ir pan.

Skydliaukė, skydliaukės hormonai ir jų svarba kontroliuojant medžiagų apykaitą

Tam, kad mūsų kūnas galėtų medžiagų apykaitą reguliuoti ir valdyti, jis turi visą tam skirtą sistemą, kuria gali paveikti skirtingi, tačiau labai svarbūs faktoriai:

Viena vertus, yra tam tikri hormonai, kuriuos gamina skydliaukė ir kasa. Jie, be kitų dalykų, padeda kontroliuoti medžiagų apykaitos spartą ir kryptį.

Šiam reguliavimui labai svarbi yra skydliaukė. Ši liauka yra mūsų kakle, ji atsakinga už
skydliaukės hormonų gamybą.

Tačiau kodėl svarbu rūpintis, kad mūsų skydliaukė veiktų tinkamai?

Turime nepamiršti, kad, jei mūsų skydliaukė gamina reikiamą hormonų kiekį ir šie skydliaukės hormonai veikia tinkamai, mūsų energijos naudojimas bus efektyvesnis.

Todėl matome, kad skydliaukės funkcionavimas yra tiesiogiai susijęs su energijos lygiais ir svorio kontrole.


Kaip užtikrinti, kad jūsų medžiagų apykaita vyktų tinkamai?

Jei norite palaikyti deramą pusiausvyrą tarp energijos lygių ir tinkamo svorio, „4Life“ pirmiausia rekomenduoja sveiką gyvenseną, kurią užtikrinsite laikydamiesi šių dviejų svarbių principų:

  • Subalansuota mityba: pritaikyta prie mūsų organizmo ypatybių ir to, kuo užsiimame – maiste turi būti mažai riebalų, cukraus ir alkoholio.
  • Fizinis aktyvumas: kasdien turime daugiau judėti – daugiau vaikščioti, vietoje automobilio rinktis dviratį (kai tik tai įmanoma), lipti laiptais ar užsiimti kokiu nors sportu, kuris mums patinka.

Vis dėlto per mitybą ir maisto papildus tai pat galime gauti papildomų maistinių bei kitų medžiagų, galinčių medžiagų apykaitą sustiprinti.

Ar norėtumėte sužinoti, kokios maisto medžiagos gali skydliaukei padėti veikti tinkamai? Leiskite jus supažindinti su selenu ir jodu.


– Selenas padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės žalos, jis taip pat prisideda prie tinkamo skydliaukės funkcionavimo.
Jodas, gaunamas kartu su selenu, taip pat padeda palaikyti normalią skydliaukės hormonų gamybą. Jodas taip pat padeda užtikrinti normalią medžiagų apykaitą.

Būtent todėl „4Life“ sukūrė Transfer Factor Metabolite™. Šio produkto sudėtyje, be seleno ir jodo, yra antioksidaciniu poveikiu pasižymintys ekstraktai: vynuogių, granatų, mėlynių, greipfrutų, aronijų ir alyvmedžių lapų. Norime, kad energijos turėtumėte apsčiai!

Vis dėlto komanda visada pasiekia daugiau, nei atskiri žaidėjai, todėl 4Life Energy Go Stix papildo 4Life Transfer Factor Metabolite poveikį situacijose, kai reikia maksimalaus ir fizinio, ir protinio pajėgumo: čia yra tokie ingredientai, kaip korėjiniai ženšeniai, paulinijos, peruvinės pipirnės, paragvajiniai bugieniai, žalioji arbata ir radiolės.

Be to, į 4Life Energy Go Stix™ Tropical įeina medžiagos, tokios kaip chromas, padedantis užtikrinti normalią makroelementų apykaitą ir palaikyti normalų kraujo cukraus lygį.